De mange fordele ved energirenovering (part 2)

3 arbejdere på en bakke

I første del af artiklen blev der beskrevet, hvad der skulle overvejes, inden du begynder på en omfattende energirenovering. Derefter kom der et par uddybende forslag i forhold til, hvilke tiltag du kan foretage dig under selve renovering.

Denne artikel vil ikke komme ind på hulmursisolering og andre lignende elementer, men vil rent lavpraktisk give dig en skabelon til, hvordan du kan gå fra drøm om energivenlig bolig til rent faktisk at have afsluttet din renovering. Denne skabelon vil tage udgangspunkt i 3 faser. Læs videre og bliv inspireret!

Fase 1 – fra drøm til idefase

For de fleste begynder energirenovering ikke ved et indgående ønske om at optimere din boligs energiforbrug, men et helt andet sted, der er meget individuelt.

Det kan være du længe har ønsket dig en anden sal, eller gerne har ville et værksted til bedre at kunne praktisere dine hobbyer. Det kan være alt til at arbejde med elektronik eller et sted at opbevare alle dit jagtudstyr, dit jagttøj og dine trofæer.

Et sådan er netop anledningen til at tænke i energirenovering. Det er det mest fordelagtige tidspunkt at renovere, når du alligevel skal til at arbejde med din bolig. Du skal simpelthen se det som en oplagt mulighed og en drøm om at modernisere og derved fremtidssikre din bolig – hvor du oven købet sparer penge, på energi og miljøet.

Økonomi og finansiering

Det er allerede tidligt i processen, du skal benytte at overveje, hvordan det rent økonomisk hænger sammen. Hertil kan du eventuelt snakke med din bank eller dit realkreditinstitut. Prøv så vidt muligt at give din bank en oversigt over, hvilke tiltag og byggeentreprenører I har tænkt jer at benytte, og et udkast på hvor meget det kommer til at koste.

Hertil kan det for eksempel være, at I bliver nødt til at benytte jer af billige håndværkere for at få det til at løbe rundt. Billige håndværkere betyder dog ikke nødvendigvis, at de er mindre kompetente end de dyrere. Det er i hvert fald værd at undersøge.

Fase 2 – koordinering til igangsættelse

I denne fase begynder det at blive lidt mere teknisk. Det kan godt være, du i fase 1 allerede har gjort dig en masse overvejelser, men det er i denne fase, du skal undersøge, hvorvidt det kan rent faktisk kan lade sig gøre. Det betyder først og fremmest, at energirenoveringen skal overholde bygningsreglementet.

Formålet med bygningsreglementet er at sikre, at dit foretagende er udført med en vis kvalitet og overholder krav til blandt andet:

  • Sikkerheds- og brandhensyn
  • Sundhedsmæssige forhold
  • Støjisolering
  • Energiforbrug

Det er også i denne fase, du mere konkret skal begynde tilbud fra håndværkere og andre interessenter. Det følgende er en oversigt over de vigtigste aktører:

  • Diverse byggeentreprenører
  • Ejendomsmægler
  • Kommunen
  • En uvildig rådgiver som højre hånd

Det er også i denne fase, du skal overveje, hvor meget af det, du kan gøre selv. Der er virkelig mange penge at spare på at gøre det selv, men det kræver selvfølgelig også, at du har kompetencer til at gøre det ordentligt.

Fase 3 – fra realisering til afslutning

Denne fase handler ret beset om overblik. Det er overblikket, der i sådan et byggeprojekt giver trygheden. Selvom håndværkerne er godt i gang med deres givne projekter, handler det om hele tiden at følge op på tidsfrister, og aftalerne bliver overholdt.

Når du er kommet til denne fase, er det en god idé at samle hele holdet og få alt fakta på bordet. Sørg desuden for at følge projektet til dørs. Det vil sige, at du går hele løsningen igennem med de forskellige håndværkere så alt lever op til dine krav. Endeligt skal du lave en aftale om, at der er mulighed for at få noget justeret, hvis noget viser sig ikke at være løst på en holdbar måde.

Be the first to comment on "De mange fordele ved energirenovering (part 2)"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*