Hjælp den ældre generation til en senior-venlig indretning af boligen

Ældre Sagen – som er den klart største forening for ældre – fik tilbage i 2012 lavet en analyse af danskernes holdning til plejehjem. Undersøgelsen viste klart og tydeligt at antallet af ældre danskere der ønsker at bo på plejehjem er rekord-lavt. Selv de ældre der har svært ved at klare sig selv vil hellere blive boende i eget hjem end at flytte på plejehjem.

Er du interesseret kan du læse hele undersøgelsen på Ældre Sagens hjemmeside.

Når ingen ønsker at bo på plejehjem stiller det imidlertid nogle helt nye krav til boligerne, som i modsætning til tidligere nu skal være meget ældre-venlige. Når man skal indrette et seniorvenligt hjem til de ældre i ens familie er der ofte en række hensyn at tage, så derfor har vi bedt Jeppe Vestergaard fra LivetSomSenior give hans syn på hvor man særligt skal lægge sit fokus – og hvad en seniorvenlig indretning koster.

1. Badeværelset

Der sker hvert år mange ulykker i hjemmet. Statens Institut for Folkesundhed har analyseret en lang række skadestuebesøg og kategoriseret skaderne efter hvor i hjemmet de er sket – og en ikke uvæsentlig del sker i badeværelset.

Det skyldes blandt andet at mange badeværelser har forholdsvist glatte gulve med klinker eller terrazzo – og når de bliver våde bliver gulvet kun endnu glattere. Jeppe Vestergaard giver her sit bud på hvilke ting man med fordel kan ændre i badeværelset:

Når man skal gøre et badeværelse ældre-venligt kan man groft sagt dele rummet op i to: der er det område hvor man bader, og så er der resten. Uanset om det er et badekar eller en brusekabine bør man som minimum lægge en skridsikker bademåtte med sugekopper på gulvet. Derudover vil mange have fordel af en badestol, fordi det så bliver muligt at sidde ned mens man bader.

Er der badekar kan man få et særligt ”badebræt” til montering på tværs af badekarret som det er muligt at sidde på.

Derudover bør man montere 1-2 støttegreb i brusenichen, så der er noget at holde fast i og støtte sig til.

Med hensyn til den øvrige del af badeværelset fortsætter Jeppe Vestergaard:

I resten af badeværelset handler det primært om at have nogle håndtag på væggen, så der altid er noget at gribe fast i hvis man er ved at miste balancen. Nogle ældre har også stort gavn af en toiletforhøjer, men det er ikke så meget for sikkerhedens skyld, men derimod for lettere at kunne sætte sig og rejse sig igen fra toilettet.

2. Udligning af dørtrin

Et andet område som man med fordel kan gøre noget ved er dørtrinene. I takt med at man bliver ældre begynder man også at gå dårligere, man løfter ikke fødderne nær så meget ved hvert skridt. Derfor udgør helt almindelige dørtrin faktisk også en ikke uvæsentlig risiko:

Dørtrin er noget af det, som mange gerne vil have ændret i deres hjem. Der findes grundlæggende to løsninger – den nemme og den besværlige.

Den nemme løsning består i at montere dørtrinsramper på begge sider af dørtrinnet. En dørtrinsrampe er en kileformet rampe der danner en lille ’bakke’ op mod dørtrinnet, og gør det nemt at komme henover uanset om det er med eller uden rollator.

Den besværlige løsning består derimod i at afmontere de eksisterende dørtrin og erstatte hvert trin med en dørskinne. En dørskinne fungerer som en dækplade til dørtrin, og har til formål at fjerne det hul der kommer når dørtrinnet afmonteres. Set fra et sikkerhedsmæssigt synspunkt er det en bedre løsning fordi du opnår en helt plan overflade mellem de to rum, men til gengæld er det sværere at opnå et pænt resultat. Derudover skal man være opmærksom på, at der naturligvis vil være en afstand fra døren og ned til gulvet når dørtrinnet er fjernet.

3. Indretning i soveværelset

Soveværelset er et af de værelser hvor der sker knap så mange uheld, så derfor er de forskellige hjælpemidler til brug i soveværelset i højere grad udviklet til at gøre bl.a. påklædningen lettere. Jeppe Vestergaard forklarer:

Fordi soveværelset ikke bliver brugt på samme måde som de øvrige rum er der ikke så mange hjælpemidler der bidrager til sikkerheden. For mange ældre drejer det sig mere om at få gjort hele processen med påklædning lettere.

Vi anbefaler, at man starter med at få gjort sengen højere, så den bliver lettere at komme ind og ud af. Det gøres med benforhøjere til senge. Derefter kan man så supplere med ting som en læsepude til bøger, en gribetang eller måske en påklædningspind, som gør det lettere at få bl.a. jakker på.

4. Budget

I forlængelse af de forskellige anbefalinger fra LivetSomSenior har vi prøvet at opstille et groft regnestykke for udgifterne til at lave en seniorvenlig indretning i et eksisterende hus:

Skridsikker bademåtte            99 kr.

Badestol                                        500 kr.

Støttegreb, 3 stk.                       500 kr.

Toiletforhøjer                              300 kr.

Dørtrinsramper                           3.000 kr. (forvent omkring 600 kr. pr. dørtrin)

Læsepude                                     275 kr.

Gribetang                                      99 kr.

Benforhøjer                                 225 kr.

Total                                                4.998 kr.

 

Som det fremgår af ovenstående eksempel er det altså muligt at tage hånd om de vigtigste ting i ens bolig for omkring 5.000 kroner. Det er uden tvivl dørtrinsramperne der udgør den største udgift. Det vil i de fleste tilfælde være en smule billigere at bruge dørskinner, men kan du ikke selv montere en dækplade til dørtrin vil der så komme tømrer-udgiften oven i.

Be the first to comment on "Hjælp den ældre generation til en senior-venlig indretning af boligen"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*