Køkkenet – boligens hjerte

Hvis man rådspørger den danske befolkning, er der bred enighed omkring, at køkkenet er boligens vigtigst rum. Vi bruger det i større og større omfang som alrum og laver både lektier, arbejder, har gode samtaler over en flaske rødvin, og laver selvfølgelig mad i køkkenet. Det er derfor essentielt for os, at vi kan se os selv tilbringe meget tid og mærke en god stemning der.

 

Vigtigt når vi køber bolig

Køkkenet er derfor også en af de afgørende faktorer, når vi vælger at købe ny bolig. Hvis køkkenet er funktionelt og stort og rummeligt, tenderer vi til at se gennem fingre med, at andre værelser måske ikke er optimale. Hvis du har det på samme måde, skal du derfor sørge for at kommunikere det ud til din boligadvokat, hvis du skal til at flytte.

Det kan for eksempel være, at du overvejer at flytte til Odense, og skriver ”boligadvokat Odense” i Google for at finde den rette hjælp. Under en uforpligtende samtale med advokaten bør du benytte dig af muligheden til at fortælle mere omkring dine køkken-præferencer.

 

Overvejelser vedrørende køkkenindretning

Overordnet set kan du dele dine overvejelser omkring indretningen af dit køkken ind i to kategorier: Funktionalitet og æstetik.

Mange mennesker fokuserer først og fremmest på det æstetiske i forhold til hvilken stil og hvilke materialer, de skal benytte sig af. Er målet et hyggeligt, landligt køkken inspireret af sydeuropæiske tendenser, eller er det mere det danske og minimalistiske, der trækker. Disse spørgsmål er selvfølgelig vigtige, men hvad der er mindst lige så vigtigt er at indrette køkkenet, så det bliver praktisk og fungerer optimalt i dit daglige gøremål.

At renovere et køkken er selvfølgelig ikke omkostningsfrit. Hvis du ikke har den økonomiske kapital til at betale for det lige, men simpelthen ikke kan vente med at starte på projekt-køkken, kan du eventuelt tage et smslån, hvorefter du allerede kan starte med projektet dagen efter.

 

Opdeling af køkkenet

Man snakker typisk om tre arbejdspladser i køkkenet: Tilberedningspladsen, koge- og stegepladsen og opvaskepladsen. Alternativt kan man implementere afslapningspladsen, hvor folk kan sidde og være sociale med dem, der kokkererer. Overordnet kan man med fordel have en sammenhængende bordplade eller indrette køkkenet i en såkaldt parallelopstilling. Vær desuden opmærksom på, at der også skal være plads mellem køleskab, komfur og vask.

 

Indretning af opvaskepladsen

Dette er ofte et af de kritiske områder i køkkenet. Det er alfa omega, at der her er plads til både at skrælle kartofler, skylle grøntsager og vaske hænder på samme tid. Optimalt set har du næsten en meter plads på begge sider af vasken

Derudover bør både opvaskemaskinen, en skuffe med diverse knive til at skrælle og skære grøntsager, en skraldespand og en skuffe med forskellige former for opvaskemidler, være placeret i nærheden.

 

Indretning af koge- og stegepladsen

Denne plads er måske den vigtigste i forhold til udfoldelsen af dine gastronomiske værker. Her er det selvfølgelig at foretrække, at ovnen og kogepladerne er placeret i nærheden af hinanden. Desuden skal der være skuffer til gryder, pander etc. En mikroovn er et praktisk værktøj i køkkenet, og kan med fordel installeres i nærheden af dette område.

 

Indretning af tilberedningspladsen

Hvor stor tilberedningspladsen skal være, handler meget om hvilken type cuisine, du sværger til. Hvis du bager, sylter og tit har mange gæster på besøg er tilberedningspladsen ekstra vigtig. I et stort køkken kan du indrette forskellige arbejdspladser til bestemte opgaver. En tommelfingerregel lyder på, at bordpladsen hertil meget gerne skal være 2,5 meter bred. Den skal desuden helst være placeret i området mellem vask og komfur.

Be the first to comment on "Køkkenet – boligens hjerte"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*