Sådan forholder du dig til et hus du har arvet

Døden er det eneste vi er garanteret til i livet. Vi skal alle dø på et tidspunkt, men når det sker rammer det altid de pårørende hårdt. De står tilbage uden deres elskede far, mor, bror eller hvem de har mistet, og samtidig står de også tilbage med alle de praktiske gøremål vedrørende arven. I denne artikel vil vi gå igennem hvordan du skal forholde dig hvis du har arvet et dødsbo.

Pas på at arven ikke skaber splid i familien

Husk på at når i står overfor et dødsfald, er det vigtigt at holde sammen og ikke lade problemer med arv af hus og formue komme imellem jer. Det ses ofte at dette bliver et problem i familier hvor der er tale om en større formue, eller flere ejendomme som de efterladte skal dele. Der er kun tale om penge, hvilket meget sjældent er mere værd end det forhold du har til familien. I nogle tilfælde ser de efterladte testamentet som et tegn på hvem den afdøde holder mest af. Det er dog sjældent sandheden, hvor der er andre ting der har haft en større indflydelse på hvem der overtager de forskellige værdier personen har.

Boafgift og arveafgift tager en stor del af arven

Den danske stat inkasserer hvert år milliarder i boafgift og arveafgift når danskere dør. Alt efter hvad de forhold til den afdøde er står du og skal betale 0%, 15% eller 36,25%. Hvis du står og arver et hus fra en afdød forælder betyder det at du skal betale 15% af værdien for at overtage huset. Hvis man har været ude i god tid, og har sat sit testamente rigtigt op kan man dog slippe for arveafgiften eller reducere den markant. Måden man kan nedsætte arveafgiften på kan sættes op i samarbejde med en advokat, men i grove træk går det ud på at man i testamentet giver huset væk, men at den person der overtager huset får et gældsbrev til personen der skriver testamentet. Personen der overtager huset skal således betale penge til den afdøde, men får tilsvarende beløb i form af en gave. Hvis du alligevel oplever problemer med at skat tager en for stor afgift i forhold til hvad du mener du er berettiget til, kan du klage over skat.

Hvad bør du gøre hvis du ønsker at sælge huset

Alt efter hvilken stand huset står i er der forskellige ting du kan gøre for at øge husets værdi. Hvis huset er af nyere dato, vil det bedste være at fikse små ting ved huset og tage kontakt til en ejendomsmægler der kan rådgive dig om der er nogen ting der bør udbedres inden du sætter det til salg.

Hvis huset er af ældre dato er der nogle tilfælde hvor det bedre kan betale sig at rive det gamle hus ned og bygge et nyt hus. For at bestemme om det kan betale sig at rive det gamle hus ned og bygge et nyt, skal du beregne om din nettofortjeneste er positiv. Måden du estimere nettofortjenesten er ved at du beregner omkostningerne ved at bygge et nyt hus, og kigger på hvad nye huse i området sælger for. Når du skal beregne udgifterne kan du få tilbud fra et nedrydningsfirma, arkitekt og et byggefirma, så du ved hvor meget opførslen af et nyt hus vil koste. Hvis du har svært ved at vurderer hvor meget et hus vil sælge for i området kan du rådgive dig med en ejendomsmægler, som kan vurdere det for dig.

Be the first to comment on "Sådan forholder du dig til et hus du har arvet"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*