Ægget er en klassiker i dansk møbeldesign

Ægget

Lænestolen Ægget er en ikonisk designklassiker, der af mange betragtes som et skulpturelt kunstværk. Ægget udstråler på én og samme tid elegance og soliditet. Lænestolen udsmykker talrige danske privathjem og erhvervsbygninger, og det danske designmøbel har vundet indpas verden over. Her kan du læse om Æggets historie og status i dag.

Historien bag Ægget

Lænestolen Ægget blev designet af den berømte danske arkitekt Arne Jacobsen tilbage i 1958. Lænestolen skulle oprindeligt pryde lobbyen i SAS Royal Hotel – i dag Radisson BLU Royal Hotel. Hotellet var Københavns første skyskraber, som Arne Jacobsen også er arkitekten bag. I hotellets lobby var Ægget lænestolene placeret i en cirkel. Her dannede de tilsammen et lille lukket rum.

Arne Jacobsen designede prototypen til Ægget af ler i sin garage. Materialet skum blev for første gang anvendt som underlag til polstringen af et møbel. Ægget lænestol er en videreudvikling af lænestolen Svanen, som Arne Jacobsen skabte til SAS Royal Hotel samme år.

Arne Jacobsens tanke med Ægget var, at stolens sæde, armlæn og ryg skulle smelte sammen til én form. Lænestolens høje og skalformede ryglæn lukker mere af for den siddende end Svanens mere åbne ryglæn. Æggets lukkede form og drejemekanismen ved stolens fod gør det muligt at trække sig lidt væk fra et selskab og finde rum til fordybelse. Sammen med Ægget skabte Arne Jacobsen en matchende fodskammel.

Ægget lænestol i dag

Det ambitiøse og originale håndværk bag Ægget lænestol er stadig det samme som ved stolens lancering 60 år tilbage. Designklassikerens 1100 stikninger bliver til endnu i dag udført ved håndkraft af specialister inden for polstring.

Ægget blev oprindeligt fremstillet af solidt læder, og stolen er siden hen blevet betrukket med mange andre materialer. Lænestolen produceres også stadig i læder. Man kan i dag vælge mellem flere varianter af læderpolstring af stolen, for eksempel naturlæder, optisk hvid læder og elegance læder. Andre materialer, som det populære design iklædes i dag, er blandt andet uld af høj kvalitet. Samtidig er der kommet et større antal farver på paletten, blandt andet rosa, grøn, gul og blå. Stolens tilhørende fodskammel betrækkes i matchende materialer og farver.

Ægget lænestol kan variere i prisen afhængigt af materialerne. Alle priser afspejler en stol af høj kvalitet, værdighed og finesse. Det innovative og samtidig stilrene og tidløse design går igen i alle de forskellige varianter, der er på markedet i dag. Med Ægget lænestol er man sikker på at få et møbel med ikonisk status og et flot og elegant udtryk.

Det, som for Arne Jacobsen oprindeligt var en almindelig bestillingsopgave, står i dag som et af de vigtigste og mest markante møbler i designhistorien. Den elegante lænestol er kendt over hele verden som et af de ypperste udtryk for dansk møbeldesign. Ægget lænestol forhandles i møbelforretninger verden over og i forskellige webshops, der forhandler designmøbler.

Be the first to comment on "Ægget er en klassiker i dansk møbeldesign"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*