Byg selv – og vær på den rette side af loven

Går du med tanker om at blive nybygger? Som du måske har set i diverse gør-det-selv programmer om det at bygge nyt eller at renovere, kræver det enorme mængder tid, penge og overvejelser at starte processen. Du kan næppe bygge selv, medmindre du er uddannet tømrer, men du kan helt klart gøre en del – ingen tvivl om det.

Læser du videre, vil du få en masse gode tips til, hvad du skal gøre, før du bygger nyt, samt hvad du skal holde dig for øje i forhold til lovmæssige anliggender. God læselyst!

Step 1: Skaf en advokat

Når du skal bygge hus, er der en del retmæssige forhold, du skal vide noget om og tage stilling til. Det bedste, du kan gøre for at gøre hele processen lettere fra ‘the get-go’, er at hyre en advokat. Det er et must at have en advokat ved din side, når du skal skrive byggepapirer under. Det kan desuden være behjælpeligt og opklarende med en god advokat, hvis du bliver fortalt, at der er nogle forhold, der begrænser dig i forhold til byggeprocessen, som du ønsker at dobbelt-tjekke.

Reglen om den skønne 1. etage

Går du med klare tanker om, hvordan 1. etagen ser ud, kan det være, du lige skal tage et step tilbage, før du begynder at tænke på indretningen. Der findes klare regler for, om du i det hele taget må bygge en etage mere. Reglerne kan være helt lokale eller gælde over hele landet.

Du kan undersøge reglerne på den ejendom, du bygger på, ved at kontakte Byg og Miljø via Borger.dk eller en bygningskonstruktør. Sørg for at dobbelttjekke den information, der bliver sendt i din retning ved at kontakte en kompetent advokat, som kan stå dig bi i situationer, hvor lovsprog og reglementer kommer i spil.

Hvor meget må du gøre på badeværelset?

Måske er du nu nået længere frem i byggeprocessen, og du ser et rå-hus stående foran dig på ejendommen. Det er tid til at ordne badeværelset, og du er lige ved at skrue ting og sager sammen, idét du kommer i tanker om: “Hey, var det ikke noget med at, der var noget, jeg ikke selv må fikse på badeværelset?”

Du har helt ret. På badeværelset er der flere elementer som vandtilslutning og type af elementer, der skal følge nogle lovmæssige krav. VVS- og elinstallationer er ikke noget du som privatperson normalvis er kompetent til at udføre, og her er det faktisk nødvendigt at hyre professionelle håndværkere.

Har du fulgt med i TV2-programmet ‘Nybyggerne’, ved du også, at nybyggerne ikke selv kan klare VVS- og el-installationerne – dette er én af de poster, de skal bruge penge på fra budgettet. Kloakarbejdet skal naturligvis også udføres af en kloakmester.

Der er desuden en række anbefalinger og godkendelser, der er nødvendige at følge, hvis du gerne vil undgå at giftige stoffer fra bestemte malinger bliver optaget i kroppen, når vådrummet tages i brug – noget, du sikkert gerne vil undgå. Husk også at indberette dine ændringer til de rigtige instanser hos kommunen.

Hvor meget af det der ‘el-halløj’ må du ordne?

Når det drejer sig om elinstallationerne i huset, er der selvfølgelig også nogle reguleringer, som gør sig gældende. Måske kan du allerede fornemme, at du ikke kan slippe afsted med at udføre noget totalt uvidende om konsekvenserne, så et meget godt tip er måske: Antag altid, at der altid vil være noget, du skal undersøge, før du påbegynder nybyggeriet.

Måske giver det sig selv. Men grunden til, at du ikke må udføre elinstallationer i huset er, at du simpelthen kan få stød. Husk derfor på at reglerne er der af en grund – de har til formål at beskytte dig mod at dø eller få slemme skader.

Du kan tjekke elinstallatøren efter ved at ‘fact-tjekke’ hans eller hendes statement om, at han/hun er autoriseret elinstallatør. Det foregår online. Sikkerhedsstyrelsen har listet alle dem, der har fået udstedt en autorisering, og hvis ikke din kontakt står der, bør du virkelig ikke få dem til at udfærdige dit elarbejde.

Er du træt af at høre om alt det du ikke må, får du lige et kort udvalg af ting, du gerne må:

  • Skifte brusearmatur og blandingsbatteri
  • Udskifte en stikkontakt, såfremt der er en i forvejen
  • Montere lamper i allerede eksisterende udtag
  • Installere vandbaseret gulvvarme

Tilslutte komfur og ovn, hvis der er stikprop

Be the first to comment on "Byg selv – og vær på den rette side af loven"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*