Hvilken varmepumpe passer bedst til dig og din bolig?

aircon

Varmepumper har de seneste år fundet sig vej ind i flere og flere danske hjem, så burde det måske være tid til at de også fandt sig vej ind i dit?

Helt kort fortalt er en varmepumpe et opvarmningssystem der udnytter den naturligt skabte energi fra luften eller jorden, og omdanner denne til både varm luft og, med nogen former for varmepumper, også varmt vand.

Der findes tre slags varmepumper derude, og det er disse der vil blive gennemgået nedenfor. Ved en gennemgang af disses fordele og ulemper, vil du forhåbentlig kunne komme frem til hvilken varmepumpe der bedst vil kunne passe til dig og din boligs behov. 

1. Jordvarmepumpe

Som navnet lægger op til, er dette den slags varmepumpe der udnytter energien fra jorden og omdanner denne til varme. Hvis du kigger på at investere i en jordvarmepumpe, skal du være forberedt på at de mange gode fordele først kommer på længere sigt. For det er installationsprocessen der virkeligt tager hårdt på din pung.

For at varmepumpe kan få energi fra jorden, skal du nemlig være forberedt på at få slanger og rør gravet ned ude i din have, hvilket jo selvfølgelig er noget af en større proces og er noget du er nødt til at hyre folk til. Det er ikke ligefrem noget der bare kan ordnes på en hurtig søndag.

Fordelene vil dog komme, og jordvarmepumpen er på den anden side den slags varmepumpe der på længere sigt giver dig de største besparelser, da så lidt af energien som muligt går til spilde og du får så meget ud af din varmepumpe som overhovedet muligt. På lige fod med luft til vand-varmepumpen, producere denne også varmt vand.

2. Luft til luft-varmepumpe

Denne slags varmepumpe er måske den mest almindelige, og den mest populære hos den danske befolkning. Navnet er endnu engang måske ikke det mest kreative, og du har nok allerede blot derfra, en ret god ide om hvilken slags varmepumpe vi nu har at gøre med.

Som du sikkert allerede har gættet, bruger denne slags varmepumpe ikke jordens energi, men i stedet energi fra luften til at opvarme dit hjem. Til forskel fra varmepumpen nedenunder, producere denne ikke også varmt vand.

Denne har den billigste installationsproces og du vil forhåbentlig hurtigt opleve de mange besparelses fordele der kommer med at investere i en varmepumpe frem for en dyr opvarmningsform, som elvarme eller oliefyr.

Da en luft til luft-varmepumpe kun bruger og producere organiske midler, er denne også et meget miljøvenligt alternativ.

3. Luft til vand-varmepumpe

Luft til vand-varmepumpen er meget lig ovenstående varmepumpe. Den store forskel ligger her i, at denne også producere varmt vand, ved siden af at producere varm luft.

Installationsprisen er derfor ofte lidt højere, da der er lidt mere til den end til en luft til luft-varmepumpe, men du kan til gengæld spare gode penge på længere sigt med sådan en 2-i-1 løsning som denne.

Der er altså fordele ved alle tre alternativer, og det største spørgsmål er hvor mange penge du er villig til at putte i projektet fra start.

Du kan læse mere om valg af varmepumpe i dette forumindlæg.

Be the first to comment on "Hvilken varmepumpe passer bedst til dig og din bolig?"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*