Skab flotte designs i haven med chaussesten

Chaussesten

De fleste vil nok kende de små granitsten fra fortovene, hvor de anvendes imellem de store fortovsfliser. Men disse chaussesten har flere anvendelsesmuligheder, som blandt andet kan komme til udtryk i din have. Her kan du f.eks. lade stenene skabt et elegant udtryk ved at bruge dem som materiale til at anlægge enten havegang eller terrasse.

Herunder kan du få nærmere viden om, hvordan du kan gøre brug af denne selvstændige sten til belægning hjemme i haven.

Sådan kan du bruge chaussesten i og omkring haven

Fejlagtigt betegnes stentypen som ’brosten’, da den ofte forbindes med fortove, hvor den fungerer som ’bånd’. En brosten er en større sten end chaussestenen.

Den helt store fordel ved at bruge denne type udskårne granitsten i haven er, at det er en særdeles stabil natursten, og som tåler en høj grad af belastning. Derfor er stenen særlig egnet til både indkørsel eller som afgrænsning af højbede, hvor den kan bruges som kantsten.

De elegante, små granitsten kan både bruges både selvstændigt og i kombination med andre typer af belægningssten.

Selvstændigt kan stenene anvendes til anlægning af terrasse, som haveindgang, til afgrænsning af bed, til stier eller i indkørslen. I kombination vil stentypen gøre sig flot sammen med større natursten som ’bånd’, når der f.eks. skal anlægges en trappesats.

På terrassen eller i indkørslen kan der laves unikke, smukke mønstre, som kan anlægges med et mix af forskellige udgaver med hensyn til nuance.

En enkelt sten af denne type vil typisk veje mellem 2 – 2,5 kg. I forhold til at bestille sten kan du som tommelfingerregel gå ud fra, at du på 1 m2 skal bruge mellem 85-100 sten.

Vælg chaussesten i flotte nuancer og udgaver

Stentypen er et særlig populært valg af naturmateriale i større belægningsoverflader, da der kan skabes elegante mønstre med de mange nuancer, der er at finde på markedet. Stenen med de naturlige, flotte teksturer på overfladerne er et oplagt valg til anvendelse i haven for at skabe en stilren finish.

De små granitsten egner sig godt som belægningssten og kan skabe et flot og naturligt design i din have. Du kan købe stenen hos professionelle granitforhandlere, som typisk vil have et bredt udvalg af forskellige nuancer afhængig af, hvorfra stenene er udvundet.

Der findes mange forskellige nuancetyper af chaussesten, som opdeles i kategorier med hensyn til farve og oprindelsesland.

Du kan blandt andet finde farverne:

  • Lys
  • Lys grå og mørkegrå
  • Blå Rønne
  • Sort
  • Basalt
  • Rød

Afhængig af hvor stenene udvindes fra, kan der som vist findes forskellige typer af stentypen. De udvindes både fra Danmark, Sverige, Indien og Portugal, som de største distributører af granitstenen. I Danmark udvindes f.eks. Blå Rønne fra klippeområderne på Bornholm.

Da det er en ren natursten, vil der kunne opleves at være mindre nuanceforskellig på samme type af sten.

De smukke, naturlige nuancer og mønstre på chaussesten kommer særligt til sin ret, når det har regnet og overfladerne bliver fremhævet og gjort tydelige.

Be the first to comment on "Skab flotte designs i haven med chaussesten"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*